Freelance

Femke Klein werkt ook als Freelance Kunstzinnig Therapeut vanuit Zonnekunst. Hieronder kunt u een indruk krijgen van de Mogelijkheden om haar als freelancer in te huren, wordt een voorbeeld gegeven van het werk dat zij als freelancer doet bij De Vrolijkheid en wordt specifiek ingegaan op het inhuren van haar als workshopgever voor kunstzinnige projecten op Basisscholen.

Mogelijkheden

Wanneer uw organisatie of instelling iemand zoekt voor Kunstzinnige Therapie of begeleiding of voor het geven van cursussen aan mensen binnen uw instelling dan kan dat. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan workshops in het kader van ziektepreventie, aan cursussen voor het stimuleren van de kunstzinnige ontwikkeling van de medewerkers of van de bewoners, loopbaanbegeleidingtrajecten, kunstzinnige begeleiding individueel of in groepjes of trainingen op het gebied van samenwerking, leidinggeven en teambuilding.

Femke Klein kan als freelancer komen werken in bijvoorbeeld ziekenhuizen, verzorgingshuizen / verpleeghuizen, in instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, op scholen en in bedrijven. Neemt u gerust vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek en om de ideeën of wensen te bespreken. De kosten hangen af van de soort instelling, het aantal uur, de geboden begeleiding, de groepsgrootte en de tijdsinvestering; dit wordt na een kennismaking en inventarisering nader vastgesteld.

De Vrolijkheid

Om een voorbeeld te geven van mogelijk freelance werk wordt hier iets verteld over De Vrolijkheid. Femke Klein is al een aantal jaar voor één dag per week verbonden aan de Nationale Stichting ter Bevordering van Vrolijkheid (kortweg: De Vrolijkheid). Zij heeft hier gewerkt in de functie van workshopbegeleider, projectcoördinator en centrumcoördinator. Zij geeft kunstzinnige workshops en cursussen aan kinderen tussen vier en twaalf jaar die wonen in een asielzoekerscentrum. Ook workshopreeksen aan jongeren en activiteiten met ouders en kinderen samen, of met hele gezinnen behoren tot de mogelijkheden.

Momenteel is zij bij De Vrolijkheid werkzaam in de functie van methodiekmaker voor regio Gelderland. Veelal werkt zij op woensdagen voor de Vrolijkheid, voornamelijk op het asielzoekerscentrum in Grave, ten zuiden van Nijmegen, maar ook op de centra in Nijmegen en in Arnhem. Mocht u dit lezen en interesse hebben om als vrijwilliger of als workshopleider te helpen bij kunstzinnige activiteiten op één van deze asielzoekerscentra, dan kunt u contact met haar opnemen. Ook wanneer je een hbo-opleiding volgt en stage zou willen lopen op woensdagen (1 dag per week) kun je contact opnemen. Femke en anderen begeleiden namelijk ook stagiaires die kunstzinnige workshops geven aan de kinderen op de asielzoekerscentra.

Het volgen van een introductietraining van De Vrolijkheid en het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag zijn dan verplicht. Het is een leuke en leerzame werkplek en de kinderen zijn altijd weer blij met de aandacht en de nieuwe positieve ervaringen die ze opdoen. Ook voor maatschappelijke stages van middelbare scholieren is geregeld ruimte, evenals voor bedrijven en serviceclubs die één of meer dagen willen investeren in ontmoetingen met de kinderen op een asielzoekerscentrum. Voor meer informatie over De Vrolijkheid kunt u kijken op de website www.vrolijkheid.nl.

Basisscholen

Veel basisscholen krijgen subsidies om kunstprojecten uit te voeren. Aangezien niet iedere school of klas voldoende kunstzinnige expertise in huis heeft kan de school hier ook externe workshopgevers voor inhuren. Een bijkomend voordeel hiervan is dat een ‘andere juf’ extra interessant is voor de kinderen, wat alleen al iets bijzonders geeft aan het project. En doordat dan met de eigen juf en de workshopgever sámen het project gegeven kan worden heb je ook net even dat beetje meer aandacht om de kinderen goed te kunnen helpen.

Scholen kunnen Femke Klein inhuren voor uiteenlopende kunstzinnige projecten, voor éénmalige gastlessen of voor een reeks kunstzinnige middagen. Ook kan natuurlijk gebruikt gemaakt worden van Kunstzinnige Therapie of Begeleiding op freelancebasis voor één of meerdere kinderen. Wanneer het gaat om het geven van een kunstzinnig project kan aangesloten worden bij een thema waar de klas mee bezig is. Ook is het mogelijk één van de bestaande projecten van de workshopgever te kiezen. In een gesprek kan gekeken worden welk thema aansluit bij de groep en dan kan dit ook speciaal op maat worden aangeboden.

Belangrijk om te weten is dat in de projecten gewerkt wordt met tekenen, schilderen of boetseren. Ook worden geregeld liedjes, gedichten en verhalen gebruikt, als inleiding op het thema of in combinatie met het beeldend werken. Heeft u interesse in een kunstzinnig project op uw school of in uw klas? Neemt u dan gerust vrijblijvend contact op! De prijs wordt na een gesprek nader vastgesteld.

Naar boven